Renovations continue at Hamilton

Monday, March 18, 2013

The Siemens Zeego Multi-Axis Robotic System will be part of the upgrades to Hamilton Medical Center’s heart catheterization lab project. This unit utilizes the latest dose-minimizing technology and is typically only seen in larger metropolitan markets.
The Siemens Zeego Multi-Axis Robotic System will be part of the upgrades to Hamilton Medical Center’s heart catheterization lab project. This unit utilizes the latest dose-minimizing technology and is typically only seen in larger metropolitan markets. 

 DALTON, Ga.– If you’ve visited Hamilton Medical Center (HMC) recently, you probably have noticed some construction workers and barriers on the first floor.

The current project underway is the expansion of the Mashburn Cardiac Pavilion, which includes two heart catheterization labs and one hybrid suite. New cutting edge fluoroscopy equipment and high-definition monitors will be added to allow physicians to see a patient’s heart at all angles. The new flexible hybrid suite will be capable of hosting cardiac and non-cardiac procedures, as well as electrophysiology procedures.

Construction began in October of 2012 and is expected to be completed in November. Approximately 15,000 square feet is being renovated.

“Our patients will experience completely renovated state-of-the-art heart catheterization suites with improved privacy and comfort,” said Ezad Ahmad, MD, cardiologist. “Our new imaging equipment will allow our cardiologists to see images of the heart in high definition with the best technology available. Our new hybrid suite will be served by a high-tech multi-axis imaging system rarely available to communities our size.”

The expansion will provide scheduling efficiencies, allowing multiple patients to be treated simultaneously. Currently, when an elective procedure is scheduled and an acute heart attack patient arrives at the hospital, the elective procedure must be postponed.

Six recovery bays will be located within the catheterization suite, which will minimize the distance that patients will need to be transported after their procedure, and improve patient privacy and staff efficiency.

As part of an earlier phase of the project, Nuclear Medicine has been expanded for increased patient privacy and improved healing environment. A new Imaging Services waiting/pick-up area and a newly configured corridor for increased patient privacy is also part of the project.

Additional upgrades will begin in coming months.

Construction on the Bandy-McCutchen Medical Intensive Care Pavilion
is expected to start in August. This project will increase the patient room size from between 115 and 140 square feet to more than 200 square feet, which will accommodate chairs for families and visitors. The number of MICU rooms will increase from 10 to 12. Also, the family waiting area will be renovated, and an improved nursing station, physician dictation area and consult area will be added. The new space has been designed to improve privacy and confidentiality capabilities.

Renovation of HMC’s Westcott Beckler Morrison nursing unit
– including fresh paint and new beds, furniture, artwork, flat screen TVs, showers and vanity area, lighting, energy-efficient windows and window treatments, and additional private plus room – was completed last year. The improvements also included upgrades to the family waiting area, both nursing stations, nurse staff lounge and solarium.

“I am so proud to show off our hospital,” said Laura Conger, MD. “As a physician, I appreciate the way the rooms have been arranged and expanded, and patients appreciate the increased comfort.”

Updates to the remaining nursing units are scheduled to begin next winter.

The Turner Neonatal Intensive Care Pavilion, Hamilton Medical Center’s Level III Neonatal Intensive Care Unit (NICU) has a whole new look in an expanded space, including 6,400 square feet of renovations. It was completed in December of 2012. A significant update of the Service Level was also completed last year, including new serving, dining and meeting areas, as well as a new outdoor dining area, with a calming waterfall feature. Restrooms and the snack bar area were completely renovated.